14-08-13

HOW TO: FONTS DOWNLOADEN EN GEBRUIKEN.

Iets wat echt ontzettend belangrijk is aan een blog  is natuurlijk de lay-out. (Althans vind ik!) En bij een lay-out horen mooie lettertype's. Maar mooie lettertype's, of terwijl 'fonts', kan je niet alleen gebruiken voor je lay-out, ze zijn ook erg handig om je foto's op te leuken of kaarten en uitnodigingen te ontwerpen. Maar waar download je die eigenlijk? En hoe? Ik leg het jullie graag uit! Ik zelf vond het namelijk nogal moeilijk om uit te vogelen hoe ik fonts moest gebruiken. Dat downloaden dat ging allemaal nog wel maar wat moet je er daarna mee doen? Hoe krijg je ze dan in Photoshop?  Het liefst download ik mijn fonts via dafont.com Hierboven zie je een aantal van mijn favoriete lettertypen met hun naam. Dat lettertype kan je vinden door die naam in de zoekbalk van dafont.com in te tikken. Gevonden wat je zocht? Klik dan op het knopje 'download' Het handigst is om ergens in je documenten op je computer een apart mapje te maken waar je ze allemaal opslaat. Maarja en dan? Klik op 'read more' voor de complete uitleg! :)


Het downloaden van fonts werkt eigenlijk een beetje op dezelfde manier als het downloaden van een lay-out. (dat artikel vind je hier!) Je moet de fonts als het waren 'uitpakken'. Daar heb je een speciaal 'uitpak programmaatje voor nodig! Ik gebruik zelf WinRAR deze heb ik ooit gratis gedownload, en werkt nog steeds prima. Zodra je je font gedownload hebt, ik gebruik als voorbeeld deze font genaamd 'Bernard' open je hem in WinRAR. Bij mij komt er dan meestal onder in mijn computerscherm 'gedownload: Bernard.zip' te staan en als ik daar op klik opent 'ie hem gelijk in WinRAR. Dat ziet er als volgt uit:


Nu gaan we het bestandje dus uitpakken. Klik op Bernard.tff en daarna op het plaatje van een mapje boven aan 'Uitpakken in'. Er verschijnt nu een kleinschermpje, je kunt daar aanklikken waar je je bestandje wil plaatsen. Juiste mapje gevonden? Klik hem aan en dan op OK. 


Je gedownloade font staat nu dus in dat mapje waar je hem geplaatst hebt. Open als eerste het Configuratiescherm. Ga naar de 'klassieke weergaven' en zoek 'Lettertypen' op en open die. Open nu ook het mapje waar je je font in hebt uitgepakt en zoek je font op. Klik hem aan en sleep hem naar de map 'Letterypen'. Zodra je font in de map 'Lettertypen' staat is je font klaar voor gebruik! Misschien klinkt het allemaal een beetje ingewikkeld maar als je het eenmaal door hebt is het in een minuutje gedaan. 


 Ik hoop dat ik jullie zo een beetje heb kunnen helpen! 

11 opmerkingen:

 1. Wat ontzettend handig, echt fijn met de foto's erbij ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Handig, ik heb ook een macbook, haha, maar ook via macbook is het heel erg makkelijk! De fonts die je hebt uitgekozen heb ik een paar van, superleuk!
  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een handige uitleg Joyce! Ga ik zeker gebruiken :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jaa, ahw ik kan echt verliefd worden op die fonts <3. Ze zijn zo leuk op dafont.com. Daarvan download ik ze ook altijd. X

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Erg leuk, maar dit gaat mij niet lukken denk ik!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Die site is zo handig! Mijn favoriete is brain flower :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ken je nog leuke fonts met tribal/aztec print? XX

  BeantwoordenVerwijderen